Tuesday, November 10, 2015

Borang nikah online kedah

Masuk bulan 11 ni negeri kedah dah buat sistem online dan mungkin akan membebankan beberapa pihak yg kat rumah xde internet..tapi yg bagus nya senang bg mereka2 yg bekerja di luar kedah..seperti aku..firstly aku rasa susah sangat sebab xtau cara nak buat..yelaa cousin2 aku semua dapat borang time ayah aku nak g ambik tetibe diorg cakap borang dah xkeluar..lahaaiii padahal cousin aku ambik borang awal bulan..ayah aku g hujung bulan..sekelip mata boleh berubah..emm

Bila dah xde borang..nanti diorang akan bagi link untuk kita isi online tuu www.sppim.gov.my.. So bila korang masuk je situ boleh laa korang klik BENAR/NIKAH ONLINE kemudian klik PERMOHONAN BARU..isi je semua yg dia nak tu....klau korang xmasukkan emel automatic xleh nak proceed..macam mana pon emel kena ada ye..bila dah selesai isi jangan lupa AMBIL NO.RUJUKAN sebab nanti klau ada silap boleh login balik..guna no.ic dan no.rujukan..klau xde kena buat permohonan baru ye sekalian semua..bila dah ambil no rujukan print laa borang yg isi tadi dalam 2 SALINAN ada 3page..nama borang tu BORANG BNO dan untuk semakan jangan lupa print senarai semak..untuk kesenangn diri sendiri jugak..

Borang BNO

Senarai semak

Ok dah settle isi borang..pastu korang g buat surat akuan bujang WAJIB ye..kebanyakan office diorg dah ada surat tu..korang just update alamat n nama korang semua tulah..then ambik sign bos..so.Done

DOKUMEN WAJIB
-Kad pengenalan pemohon&pasangan (copy)
-Surat pengesahan bujang (asal)
-ujian hiv (asal)
-Sijil kursus kawen (asal)
-Kad pengenalan wali (copy)
-Dokuman yang dah settle dari pasangan anda

#bila dah bg dokuman asal kat diorg jangan lupa buat salinan untuk simpanan kita

Dah complete semua tuu bawak borang dan dokumen tu g jumpa tok imam sebab di kena cop..bila dah siap cop baru laa g pejabat agama submit borang yg dah siap tu..PEMOHON KENA PERGI SENDIRI YE..bawa laa ayah teman..sebab nanti si pemohon kena isi borang kat sana lagi sekali dalam jawi..borang jelaa jawi..isi mcm biasa je..nanti dia akan bg contoh..jangan risau ye bakal2 pengantin sekalian..sebelum tu jangan lupa ambil no.giliran ye.

Resit bila dah buat pembayaran

Dah siap isi kat counter tuu..nanti dia ada proses pembayaran sebanyak RM15..xsampai 5 minit dah settle..Tapiiiii nanti korang kena datang lagi sekali untuk ambil borang korang tuu..boleh laa mntak sesape ambikkan..sebab kat kedah xmacam kl..sehari boleh siap..dalam 2 minggu sblm majlis boleh laa g ambik dokumen semua tuu nanti boleh bagi ke tok kadi yg nak nikahkan korang nanti..OK.SEKIAN DARI SAYA..SELAMAT PENGANTIN BARUUUU 

37 comments:

NOOR KAMILAH said...

Nak tanya.. Borang pemeriksaan kesihatan tu amek kt pejabat agama atau kt klinik dh disediakan?

nor asmalina Ahmad said...

Borang pemeriksaan kesihatan tu kan time kita pegi buat ujian hiv..dia ada bg salinan untuk kita

Mohd Shukur Mohd Zainol said...

Jadi masa print tu mmg akan keluar 3 page kan. Yg diowg ckp borang hiv borang kuning bagai tu nak amek kat mana ? Ke just pegi klinik tunjuk borang bno tu je ? Tq

Mohd Shukur Mohd Zainol said...

Lagi 1. Haritu saya isi borang laki n borang pompuan sekali jadi maksudnya borang pompuan ada pada saya sekali atau pompuan kena isi semula lg sekali ? Tq info

Anonymous said...

Nk tnya borang pmpuan ada tempoh x? ke 90 hari jgk?? Dlm pmohonan online dua2 msti hadir ke pjbt agama masing2 dlm tmpoh 14 hari lpas permohonan online......

Anonymous said...

assalam... nak tanya pasal surat akuan bujang tu memang kena ada ke? perempuan yang kena mohon atau lelaki?

Anonymous said...

nak tanye..borang saringan hiv tu nak ambil mane ye?sy print ade 3 borang je..borang hiv takde..sy pergi klinik kesihatan mereka kata mereka tak keluarkn borang tu..

Anonymous said...

masa print tu akan keluar semua borang2 yang kita dah key in & just pegi klinik tunjuk borang bno tu je,nt misi2 tu bantu bila kt klinik. Kalau dah siap isi untuk pasangan dengan lengkap, pasangan tak perlu isi semula..just klik hantar print je.

Anonymous said...

Baca & fahamkan dekat bahagian Bantuan,insyaallah boleh buat ye..

Anonymous said...

borang akuan bujang akan ada untuk anda & pasangan..cetak dan bawa pergi ke kariah masing2 untuk dapatkan tandatangan.

Nur RUL Soleha said...

TQ SIS...WAPE KALI LAA DOK BACA DOIII IHIII

Yang aida said...

ada temuduga apa2 dak

Anonymous said...

Klau yg llki kedah yg prmpuan johor mcm mna plak..borang hiv tu nk dptkn kt mna..dan akuan bujang nk dptkn kt mna klau belum bkerja

mencari makna said...

Masa pergi pejabat agama tu perlu bawak pasangan sekali ke? Sbb dia kata nak ic asal pasangan jugak?

Dan dokumen2 pasangan yang kena bawak pergi tok imam tu apa ja ya?

Anonymous said...

Ujian HIV boleh di buat di klinik kesihatan daerah..contohnya kedah..daerah Langgar.kena bagitahu pendaftar kat klinik nak buat ujian HIV untuk kahwin..bayar RM1 je.. dy bagi borang..kita isi..check darah. pastu..ikut je arahan dyorg.. siap terang lagi..borang mana kena bagi dekat pejabat agama.

Asmidah Talib said...

no rujukan tu no apa...email tu xbrapa phm..email akaun google ada lhaa😁

zuliana liana said...

Kalau pergi klinik kena bawak borang apa² tak..buat ujian hiv tu..borang BNO ambk mna?

Anonymous said...

Tq ats info.mohon share ye.��

Aliff Murdani said...

maaf bertanya kalau terlupa kata laluan macam mana? tq

S.M Alkf said...

Kalau warga Singapore nikah di kedah dgn perempuan penang mcm mana?

S.M Alkf said...

Kalau warga Singapore nikah di kedah dgn perempuan penang mcm mana?

Rara said...

salam..nak tanya.. sy perempuan baling kedah..tpi berkeja di KL. hiv test tu mesti kene gune borang dari klinik/hospital kerajaan daerah baling kedah jugak ke? atau pejabat agama kedah terima je borang HIV dari negeri lain? sebab masa sy nk pergi buat HIV test di klinik kerajaan PJ. nurse kt situ ckp kene check negeri kedah terima ke x borang dri negeri lain.. takot kedah nak borang HIV negeri kedah jugak..

Haruman kasturi said...

Wslm.. rara.. jgn bimbang .. rara bekerja d luar kedah kan.. boley dptkn pemetiksaan test darah d klinik kesihatan d mana2 negeri xkisah.

Haruman kasturi said...

Wslm...sekiranya tuan bekerja.. boley dptkn dari unit tmpt tuan betugas.. surat pengesahan bujang..
Jika tidak bekerja boley dptkn dari tuan imam kariah tmpt tuan berapa cth d kedah

Haruman kasturi said...

Awak pergi ke pej kesihatan ckp pada nest sy nk buat saringan Hiv utk berkahwin.. tmpoh sah laku selama 3 bulan

Haruman kasturi said...

Sekiranya pasangan berada d lain negeri .. cukup kita seorg sahaja.. sbb pasangan perempuan hanya menunggu surat kebenaran bernikah daripada pihak lelaki shj...slps pihak lelaki tlh menerima surat kebenaran nikah hendaklah mmberi kpd pihak perempuan...kemudian pihak perempuan akn menghantar BNO dgn d sertai salinan ic wali n wali kena sign d BNO sblm d serahkn ke pej agama utk memohon pernikahan anaknya

Haruman kasturi said...

Kalau d kedah ni ... xyah bawa apa2 borang... just pergi d klinik cakap nk buat saringan hiv mereka bg borang ..dan slpas d isi .kita akn d uji..

Haruman kasturi said...

Setelah Aliff print BNO keluar cuba tngok d bahagian last sekali..ada tertulis no rujukan

Gunakanlah..berhati2 semasa mengisi borang silap... tiada maaf bagi mu..kita boley buat semakan sblm hantar online..

yaya said...

atau pihak perempuan boleh wakilkan utk laki2 pergi dapatkan kelulusan borang permohonan tu?

Unknown said...

Kalau trlupa no rujukan BNO tu mcm mn trace ye?

cerita cik ema said...

hi salam. borang tu kena hantar dalm tempoh 14 hari kan. 14 hari tu utk pihak lelaki hantar kt pjbt agama daerah dia atau pihak perempuan yg hantar lepas borang kedua-dua pasangan selesai?

Nurul Azrul1995 said...

Assalamualikum... Saya nk tnya ni.. Sy dh ksilapn sikit dlm borang tu.. Mcm mna sy nk edit.. Borang tu kn online.. Atomtik kn smpai kt dorg trus... Mcm mna ni

Nurul Azrul1995 said...

Mcm mn ni?

Anonymous said...

sis borang wakalah wali nk ambk kat mana? sbb masa sy print pn ada 3 helai je.

Anonymous said...

As salam,

maaf bertanya. Saya dan tunang bekerja di Putrajaya dan sekarang saya di Kajang. Majlis nikah akan dibuat di Kedah. Adalah saya perlu turun ke Kedah untuk submit borang permohonan atau boleh saya buat di PAID di sekitar Selangor atau KL? Mohon penjelasan... Terima kasih.

Hakimi Rozi said...

Sama gak la mcm sy...lebih dr 14 hari kena isi borang balik ka..dlm tu bgtaw kalu tak pi dlm 14 hari aotomatik nama tiada dlm sistem

Siti Hajjar Rosli mek siti said...

salam ..nak tnya kalau print borang tanpa warna xpa x ?